Aanbevolen voeding per dag voor katten

Aanbevolen dagelijkse voeding voor katten banner

De aanbevolen hoeveelheid voeding per dag voor katten is van een aantal zaken afhankelijk. Zo moet worden gekeken naar de levensfase waarin de kat zich bevindt. Een kitten heeft immers andere hoeveelheden voeding nodig dan een volwassen kat. Daarnaast is ook het gewicht van de kat van belang: heeft de kat een gezond gewicht of is er bijvoorbeeld sprake van onder- of overgewicht? In dit artikel lees je alles over de aanbevolen hoeveelheid voeding per dag voor katten.

Net als voor mensen is voeding ook voor katten één van de belangrijkste onderdelen om gezond te blijven. Voor kittens zorgt de juiste manier van voeden voor een basis voor de verdere groei van het dier. Ook voor volwassen katten is de voeding bepalend een goede gezondheid, een mooie vacht, en een gezond gebit.

Hoe vaak per dag moet je een kat eten geven?

Afhankelijk van de levensfase waarin de kat zich bevindt, krijgt hij een aantal keren per dag te eten. Bij kittens tot 12 weken is het belangrijk hen 4x per dag voeding aan te bieden. Bij katten van 3 tot 8 maanden oud is 3x per dag voldoende. Volwassen katten geef je bij voorkeur 1 of 2x per dag te eten.

Zorg ervoor dat je je kat altijd een afgewogen hoeveelheid voeding geeft. Laat het eten zo’n 10 minuten staan en haal dan de bak weer weg. Zorg dat er te allen tijde een bakje vers drinkwater staat, dit hoeft niet weggehaald te worden.

Over het algemeen heeft een kat in de groei 25 tot 50 gram voeding per dag nodig. Voor een volwassen kat is dit 60 tot 80 gram per dag. Het is belangrijk om je hieraan te houden, zo voorkom je dat je kat last krijgt van overgewicht. Want wist je dat ongeveer een derde van de katten in Nederland kampt met overgewicht?

Aanbevolen hoeveelheid voeding voor kittens en gezonde volwassen katten

Zoals gezegd is een gezonde voeding voor katten erg belangrijk. Geef je kat een smakelijke en gemakkelijk te verteren voeding, waardoor je kat de goede hoeveelheden vitaminen, mineralen en eiwitten binnenkrijgt. Hieronder vind je een voedingsschema voor volwassen katten:

Gewicht kat Hoeveelheid voeding in gram per dag
2 kg 30
3 kg 40
4 kg 45
5 kg 55
6 kg 60
7 kg 70
8 kg 75
9 kg 80
10 kg 85

Let op: is je kat drachtig of zogend? Dan is de behoefte aan voeding 1,5 keer zo groot. Geef je kat dan dus wat meer te eten. Drachtige of zogende katten verbruiken aanzienlijk meer energie.

Het voeden van katten met overgewicht

Zoals gezegd hebben steeds meer katten in Nederland last van overgewicht. Dit is bijna altijd het gevolg van te veel voer. De risico’s van overgewicht worden vaak onderschat, toch kan het leiden tot allerlei medische aandoeningen zoals diabetes of hart- en leverziekten. Het is dus van groot belang om het gewicht van je kat goed in de gaten te houden. Kampt het dier met overgewicht? Zorg er dan voor dat de kat meer lichaamsbeweging krijgt (door bijvoorbeeld wat vaker met je kat te spelen) en pas de hoeveelheid voeding aan. Wanneer je kat op dieet gaat zou hij gemiddeld 1% van zijn lichaamsgewicht per week moeten verliezen, voor een kat van 6 kg is dit bijvoorbeeld 60 gram per week.

Heb je vragen over de juiste voeding voor je kat? Stel deze dan altijd aan je dierenarts. Je zult dan voedingsadvies krijgen wat speciaal is afgestemd op jouw kat.

Op zoek naar een product voor je kitten, volwassen of senior kat? Bekijk dan het hele vergelijkingsassortiment van kattenvoer, kattenbrokken, natvoer, graanvrij voer, biologisch voer of dieetvoer.