Wat is het beste hondenvoer?

Beste hondenvoer - Hond met voederbak

Vergelijking van hondenvoer kan overweldigend zijn en kan daarom lastig zijn om het beste hondenvoer te kiezen wat bij jouw hond. Maar er zijn belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Er is namelijk geen “beste hondenvoer”. Dit is afhankelijk van de behoefte en leeftijd van jouw hond en elke vorm van hondenvoer heeft voor- en nadelen. We zetten de belangrijkste soorten hondenvoer (droogvoer, natvoer en diepvriesvoer) voor je op een rij.

Droogvoer voor honden

Droog hondenvoer vind je vaak in de vorm van brokjes, koekjes of pellets. Droogvoer is het meest economische en commerciële hondenvoer.

Voordelen droogvoer

Droog hondenvoer heeft duidelijke voordelen. Het is gemakkelijker op te slaan en te serveren. Het heeft ook minder geur en zal minder snel bederven als het in de voerbak van de hond wordt achtergelaten.

Droog hondenvoer vermindert ook de vorming van tandsteen tijdens het kauwen en is vaak een goedkoper alternatief. Het gaat ook lang mee en hoeft niet te worden gekoeld. Het is ook gemakkelijk te vervoeren als je op reis bent, omdat er geen koeling nodig is.

Droog hondenvoer kan ook helpen om het gebit van jouw hond gezond te houden, omdat het kauwen van knapperig droogvoer helpt de vorming van tandsteen te verminderen.

Nadelen droogvoer

Het droog hondenvoer bevat echter nog steeds bijna vier keer zoveel calorieën als bij natvoer en kan dus minder gezond zijn voor jouw hond.

Droogvoer kan daarnaast vulstoffen bevatten die irriterend kunnen zijn voor het spijsverteringskanaal van een hond. Soms kunnen honden zelfs een droge, jeukende huid ontwikkelen door droogvoer. Dit kan worden veroorzaakt door uitdroging als gevolg van een laag vochtgehalte, allergieën voor soja, maïs, tarwe of granen, of reacties op conserveermiddelen.

Natvoer voor honden

Natvoer voor honden komt voor als maaltijdzakjes, blikvoer of kuipjes in saus of gelei.

Voordelen van natvoer

Volwassen honden hebben baat bij diëten die weinig koolhydraten bevatten, maar veel dierlijke eiwitten en vetten bevatten. Over het algemeen is natvoer voedzamer dan droogvoer omdat blikvoer bijna twee keer zoveel proteïne en dierlijk vet bevat. Verder heeft natvoer over het algemeen minder toevoegingen omdat ze op lagere temperaturen kunnen worden gekookt met behoud van voeding en smaak.

Nat hondenvoer kan gunstig zijn voor honden die hun waterinname moeten verhogen. Natvoer zwelt niet op in de maag vanwege het vochtgehalte, waardoor het uitstekend geschikt is voor gevoelige rassen. Het vochtgehalte kan ook goed zijn voor honden die last hebben van urineweg- of nierproblemen. Het watergehalte van het voedsel helpt het systeem te hydrateren en gifstoffen weg te spoelen.

Daarnaast ervaren de meeste honden natvoer als zeer smakelijk. Zelfs de meest kieskeurige eters verslinden hun eten.

Nadelen van natvoer

Natvoer heeft een lange houdbaarheid en is gemakkelijk te vinden in elke supermarkt, maar het kan duur zijn. Ook bestaat het meeste hondenvoer in blik voor ongeveer 75 procent uit water. Hoe hoger het watergehalte, hoe minder voedzaam, wat betekent dat je hond meer voer zal consumeren.

Het is ook rommeliger en kan niet uren in de kom van je hond zitten. Het moet worden afgedekt, gekoeld en enkele dagen na de eerste portie worden gebruikt. Honden die natvoer consumeren moeten regelmatiger een tandheelkundige reiniging ondergaan.

Verder kan natvoer bij sommige honden losse ontlasting veroorzaken.

Diepvriesvoer voor honden

Diepvriesvoer wordt gemaakt door vriesdrogen. Vriesdrogen is een waterverwijderingsproces dat wordt gebruikt om bederfelijk voedsel te bewaren.

Voordelen diepvriesvoer

Gevriesdroogd hondenvoer komt dichter bij het rauwe vlees dat onze honden hebben ontwikkeld om te eten. Het zal voor je hond iets gemakkelijker zijn om te verteren en af te breken in bruikbare voedingsstoffen.

Omdat gevriesdroogd voedsel droger is heeft het een langere houdbaarheid. Door vriesdrogen blijft meer van de voedingswaarde van het voedsel behouden, omdat eiwitten, vitamines en mineralen intact blijven door bevriezing voordat ze worden gedroogd.

Nadelen diepvriesvoer

Door vriesdrogen wordt 98-99% van het vochtgehalte uit voedsel verwijderd. Verder is de prijs van gevriesdroogde voeding vaak meer dan een zakje droog brokjes hondenvoer.

Om de maaltijden te bereiden, moet je eerst warm water toevoegen en ongeveer 15 minuten wachten tot het voedsel opnieuw is gehydrateerd. Daarom duurt het langer om te bereiden dan natvoer of droogvoer.

Op zoek naar het beste hondenvoer?

Op zoek naar het beste hondenvoer voor je puppy, volwassen of senior hond? Bekijk dan het hele vergelijkingsassortiment van hondenvoer, hondenbrokken, natvoer, graanvrij hondenvoer, biologisch hondenvoer of dieetvoer. Vind jouw gewenste product voor de beste prijs!