Wat is het beste kattenvoer?

Beste Kattenvoer - 4 katten die eten

Er zijn talloze soorten kattenvoer op de markt. Brokjes, natvoer, BARF-voeding… En dat in tientallen verschillende merken. Het is dus niet zo raar dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is nu het beste kattenvoer voor jouw kat? We zetten de verschillende soorten kattenvoer en de voor- en nadelen op een rij. Zo hopen we je helpen bij de keuze van het beste kattenvoer.

In grove lijnen zijn er 3 soorten kattenvoer: droogvoer, natvoer en rauwvoer. Hieronder bespreken we per soort de belangrijkste voor- en nadelen.

Droogvoer voor katten

De eerste soort, droogvoer, zijn de bekende brokjes. Uit deze voeding wordt het water volledig onttrokken, waardoor het langer houdbaar is. Hoewel er talloze soorten droogvoer zijn, is deze voeding over het algemeen relatief goedkoop. Bijna elke kat vindt het ook lekker. Het nadeel van droogvoer is dat de kat dus ook geen water binnenkrijgt wanneer hij eet. Het is dan ook van groot belang dat je je kat te allen tijde voldoende vers drinkwater aanbiedt. Brokken zijn dus niet de ideale voeding voor een kat, wel zijn ze iets beter voor het gebit van de kat dan bijvoorbeeld natvoer.

Natvoer voor katten

De tweede soort kattenvoer is natvoer. Ook natvoer is er in talloze soorten en maten: in blik, zakjes of kuipjes. Het voordeel van natvoer is dat er veel vocht in de voeding zit, wat erg belangrijk is voor katten. Het nadeel is dat de voeding is verhit, waardoor er voedingsstoffen verloren zijn gegaan en er soms ook schadelijke stoffen ontstaan. Dit verschilt echter heel erg per merk. Natvoer sluit echter beter aan bij de voedingsbehoeftes van de kat, het is dus zeker de moeite op zoek te gaan naar een soort die zo veel mogelijk gezonde stoffen bevat. Let er hierbij op dat het voor het grootste gedeelte vleesproducten bevat en niet ‘vlees en dierlijke bijproducten’. Ook mag maximaal een paar procent zetmeel bevatten en geen plantaardige bijproducten, soja of suiker. Kijk uit voor tonijn – dit is een erg vervuilde vis – en zorg dat de voeding maximaal 5% lever bevat.

Rauwvoer voor katten

De derde soort kattenvoer is rauwvoer, ook wel BARF-voeding genoemd. BARF staat voor ‘Bones And Raw Food’ of ‘Biologically Appropriate Raw Food’. Deze voeding bestaat uit slachtafval en spiervlees van speciaal geselecteerde dieren, voor katten meestal kippenvlees en vis. De gedachte achter deze soort kattenvoer is dat je je kat te eten geeft wat hij oorspronkelijk in de vrije natuur ook at. BARF-voeding kan door de koper zelf worden samengesteld, maar tegenwoordig wordt er steeds vaker kant-en-klare BARF-voeding verkocht, meestal in een rol. Rauwvoer is vaak wel wat prijziger dan droog- en natvoer. Wanneer je besluit je kat BARF-voeding te geven, is het van groot belang je hier vooraf goed in te verdiepen. Het kan namelijk wat risico’s met zich meebrengen. Zo kan je kat bepaalde voedingsstoffen mislopen, omdat deze niet aan de voeding zijn toegevoegd. Daarnaast is er, zowel voor de kat als voor mensen, risico op infectie, je hebt immers met rauwe voeding te maken. Het is dan ook belangrijk dat er bij het bewaren en bereiden van het eten hygiënisch te werk wordt gegaan.

Welke soort kattenvoer je je kat geeft, is uiteraard een persoonlijke keuze. We hopen je met bovenstaande informatie een handje te helpen bij het maken van die keuze. Heb je specifieke vragen over de voeding voor je kat? Stel deze dan aan je dierenarts, die kan je voorzien van persoonlijk advies.

Op zoek naar het beste kattenvoer?

Op zoek naar een het beste kattenvoer voor je kitten, volwassen of senior kat? Bekijk dan het hele vergelijkingsassortiment van kattenvoer, kattenbrokken, natvoer, graanvrij voer, biologisch voer of dieetvoer. Vind jouw gewenste product voor de beste prijs!