KVV voer voor honden

KVV voer voor honden

KVV is naast brokken en natvoer een derde, veel gekozen voeding voor honden. KVV staat voor Kant-en-klaar Vers Vlees, al wordt het ook wel eens Kompleet Vers Voer genoemd. Maar wat is KVV-voer precies?

Wat is KVV-voeding?

KVV-voeding is vers vlees wat is samengesteld uit diverse soorten gemalen vlees, orgaanvlees en bot. Ook kan het aangevuld zijn met plantaardige toevoegingen, olie of een zogeheten premix van vitaminen en mineralen. KVV wordt vaak bevroren geleverd in de vorm van bijvoorbeeld een worst, een hamburger of geportioneerde blokjes, waardoor het een gemakkelijke manier van rauw voeren is. Er bestaat enkelvoudige en complete KVV-voeding.

Enkelvoudige KVV-voeding bestaat uit één dierlijke eiwitbron. Wanneer men hiervoor kiest, dient er afgewisseld worden tussen de verschillende soorten om zo een gezonde voeding aan te bieden. Complete KVV-voeding bevat meerdere diersoorten en/of een ‘premix’, waardoor het al uit de juiste verhoudingen bestaat en de hond dus de benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid binnenkrijgt.

Waarom kiezen voor KVV-voeding?

De belangrijkste reden waarom hondenbezitters hun hond KVV-voeding geven, is omdat dit de meest natuurlijke voeding is. De hond is nu eenmaal een afstammeling van de wolf en het is dus een logische gedachte om je hond dezelfde voeding aan te bieden als die de wolf in de vrije natuur binnenkrijgt. Omdat de wolf een carnivoor is, bestaat de voeding grotendeels uit vlees, orgaanvlees en botten. Daarnaast krijgt hij ook het plantaardige materiaal binnen dat de dieren die hij eet zelf hebben gegeten, vandaar de toevoeging van plantaardige ingrediënten. De darmen van de hond zijn ervoor gemaakt deze voeding goed te kunnen verteren.

Een andere reden om te kiezen voor KVV-voeding is dat er minder vaak maag-darmklachten voorkomen bij honden die deze voeding krijgen. Ook hebben honden vaak een mooiere, glanzende vacht én een beter gebit dan honden die geen vers voedsel eten. Tot slot vinden de meeste honden KVV-voeding ook erg lekker. 

Wat zijn de verschillen tussen KVV-voeding en droog- en natvoer?

Zoals gezegd is KVV-voeding de meest natuurlijke keuze hondenvoeding. Een nadeel van verse (en dus rauwe) voeding is dat de honden ook allerlei bacteriën binnenkrijgen, zoals salmonella en E.coli. Voor gezonde, volwassen honden is dit geen probleem, het wordt echter afgeraden deze voeding aan te bieden aan pups, oude honden of honden die ziek zijn. In deze gevallen kunnen brokken of natvoer meer geschikt zijn.

De voordelen van droogvoer (brokken) zijn de houdbaarheid en de prijs: ze zijn over het algemeen iets voordeliger dan KVV-voeding. Daarnaast bevatten brokken – wanneer er gekozen wordt voor een kwalitatief goed merk – ook alle noodzakelijke voedingsstoffen die de hond nodig heeft en vormen zo dus een complete maaltijd. Wel bevatten brokken nog regelmatig relatief veel koolhydraten (suikers) en bevatten ze meestal minder vlees dan vers vlees of blikvoer. Tot slot doen honden er, in vergelijking met rauw vlees, langer over om de brokken te verteren.

Een voordeel van natvoer (ook wel blikvoer genoemd) is de hoeveelheid water die het bevat. Dit ontbreekt zowel bij KVV-voeding als bij brokken. Met name in de zomer kan dit een groot voordeel zijn. Daarnaast bevat natvoer minder calorieën. Wanneer je hond last heeft van overgewicht, kan hij er dus baat bij hebben (tijdelijk) natvoer te eten. Een nadeel van natvoer is dat het wel weer eerder tandplak en tandsteen kan veroorzaken.

Het is dus ieders persoonlijke keuze welke soort voeding de hond krijgt. Er wordt echter wel afgeraden om KVV-voeding op één dag te combineren met brokken. Omdat het verteringsproces tussen beide soorten verschillend is, is het beter om een aantal dagen achter elkaar voor één soort voeding te kiezen.

Op Dierenwalhalla vergelijken we nog geen KVV voer. Op zoek naar droog- of natvoer voor je hond of kat? Bekijk dan ons vergelijkingsassortiment of ons assortiment hondenvoer of kattenvoer.